Tekniknyheter och intressanta prylar

Alienware m11x – ett litet underverk

Alienware m11x – ett litet underverk

Feb 17, 2010

CoolStuff.se

En av de märkligaste skapelserna som visades upp på årets CES måste ha varit Dells Alienware m11x – en spellaptop på 11” med ett kraftfullt grafikkort och en lågvoltsprocessor på 1.3GHz. För inte alls länge sedan (typ förra året) var en bärbar speldator ”liten” om det var en 15-tummare. M11x tänjer ordentligt på gränserna.Tycker man att en netbook är för klen är det här definitivt ett alternativ att titta närmare på. Tyvärr kostar den betydligt mer, men sett till prestandaökningen så är prisskillnaden inte särskilt stor – enbart mätt på grafikprestanda får man faktiskt betydligt mer för pengarna.

Processorn är en s.k. CULV – Intels lågvoltsvariant riktad till konsumenter. De har inte riktigt lika mycket beräkningskapacitet som vanliga Core 2 Duo, men skillnaden är definitivt inte stor. Jämför med den 1.6GHz Atom som sitter i de flesta netbooks så har den här för det första två kärnor och för det andra är den mångdubbelt snabbare trots sin lägre klockfrekvens på 1.3GHz. (Uppdatering: Nu är Alienware m11x R2 ute, med nya lågvoltsprocessorer i Core i7 och i5-serierna, vilket lär ge betydligt bättre systemprestanda. Grafikkortet är dock detsamma.)

Grafiken är Nvidias nya effektiva 40nm-skapelse GeForce GT335M, som enligt Dell ska leverera 6100 poäng i 3DMark06. Det innebär i praktiken att den klarar alla nya spel med den maximala skärmupplösningen 1366×768. Eftersom grafikkortet är byggt med 40nm-teknik utvecklar den mindre värme och drar mindre ström än äldre varianter med större kretsar. Trots det lär det inte gå att spela någon längre stund utan att ladda batteriet.

För att man ändå ska kunna få ut lite batteritid har Dell använt en hybridlösning där man kan välja mellan Intels integrerade (och strömsnåla) grafik och den kraftfulla från Nvidia. Till det kommer ett 8-cellsbatteri som ska klara upp till 8,5 timmar, vilket man som vanligt får ta med en nypa salt. Som omväxling behöver vi inte vänta så länge för att få den hit till Sverige. Den går redan att beställa från Dell och standardkonfigurationen kostar 9 999: –

En kommentar

  1. Damien, I was interested by your use of the emxaple of marketing artificial baby milk to women in the early stages of pregnancy, without any reference to the ethics of this practice. Most medical professionals would believe that women in early pregnancy need information and support to assist them to breastfeed their babies – not exploitation of their doubt and fear by commercial interests. May I suggest that you have a look at the websites of the Australian Breastfeeding Association, or La Leche League, to gain some idea of the tremendous negative impact – health, emotional and financial – for baby and family, of an uninformed choice to use artificial baby milk instead of breastfeeding. Pregnant women and their families need accurate, unbiased information and support in order to make these important choices for themselves.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *