Tekniknyheter och intressanta prylar

Förbättringar i Mac OS X: El Capitan (V 10.11)

Förbättringar i Mac OS X: El Capitan (V 10.11)

Jun 8, 2015

CoolStuff.se

Apple uppdaterar i vanlig ordning sitt operativsystem för Mac, OS X till hösten. Nästa version av operativsystemet får namnet OS X: El Capitan och enligt Apple blir det bland annat snabbare, framförallt vad gäller grafiken. Andra förbättringar gäller sök och hantering av öppna program, bland annat.

1. Bättre grafik

OS X 10.11: El Capitan ska kunna öppna program ”upp till 1,4 gånger snabbare” och innehåller den nya grafiktekniken ”Metal” som innebär att utvecklare kan förbättra grafik prestandan samtidigt som man utnyttjar färre systemresurser. Funktionen har funnits i iOS sedan förra året och blir nu alltså tillgänglig för Mac. Att förenkla åtkomsten till grafikmaskinvaran är en övergripande trend just nu – Microsofts DirectX 12 ska åstadkomma något liknande, liksom AMD:s befintliga teknik Mantle.

2. Bättre sök

Apple har också förbättrat sökupplevelsen i OS X: El Capitan med hjälp av en ny version av Spotlight där du söker med talspråk, typ “mejl jag ignorerade från Gösta förra året”. Spotlight tar också efter Google Now, med informationskort med livsviktig info om saker som vädret och fotbollsmatcher.

3. Bättre Safari

Safari-webbläsaren får också några förbättringar, inklusive stöd för fastlåsning av hemsideflikar. En efterlängtad funktion som alla andra webbläsare stöder redan är att du i framtiden kan öppna alla länkar du klickar på i nya fönster, istället för som nu i samma. En annan vettig funktion är en snabbknapp för att få webbläsaren att hålla käft om den börjar väsnas.

4. Bättre fönsterhantering

Fönsterhanteringen förbättras för att göra det enkelt att köra program sida-vid-sida, genom att dra och släppa ett fönster på sidan av skärmen och sedan välja en annan app du vill placera bredvid – en funktion som påminner om appen Divvy. Den här typen av anpassningar kan också genomföras via Mission Control.

Betaversionen av El Capitan blir tillgänglig i juli, men de flesta gör bättre i att vänta till hösten, då operativsystemet återigen blir en kostnadsfri uppgradering för alla som använder OS X Yosemite.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *