Tekniknyheter och intressanta prylar

ION-netbook från Samsung: N510

ION-netbook från Samsung: N510

Jul 28, 2009

CoolStuff.se

Intel har varit duktiga på att tvinga datortillverkare att exkludera alternativ till förmån för sina egna produkter. Nyligen fick de på nöten av EU för att de mutat tillverkare för att få dem att avstå från AMD-processorer, t o m när de har fått dem gratis! 1,4 miljarder dollar i böter kanske kan lära dem att veta hut. På samma sätt som de kört över AMD är de I ständig konflikt med Nvidia, som inte drar sig för att inkräkta på processorjättens territorier. Bland annat har det varit bråk om ION – Nvidias överlägsna grafikchip för netbooks.


Nvidias ION är samma chip som 9400M som sitter i nyare MacBooks, men är framtaget för att paras ihop med Intels Atom-processor. Då byter den ut Intels urgamla och komplett värdelösa GMA950 och gör att det både går att se HD-video och spela spel (hjälpligt) på netbooks. Vissa tillverkare törs trotsa Intel, bland annat är Lenovo i startgroparna med en 12-tums netbook med ION som kommer snart. Även Samsung tillverkar en ION-netbook baserad på den eftertraktade kretsen.

samsung-ion-netbook-2-small_610x511

Det nya underverket heterSamsung N510, och förutom Nvidia-grafiken är det en ganska ordinär netbook, även om skärmen är lite större än genomsnittet – 11.6 tum med en upplösing på 1366×768, alltså fullt respektabel HD. Resten av datorn består av en Atom N280 på 1.66GHz – den marginellt snabbare varianten – 160GB hårddisk och tyvärr bara 1GB RAM på grund av Microsofts restriktioner för XP Home. En omedelbar uppgradering till 2GB och eventuellt Windows 7 lär sätta fart på Samsungs N510. Sjuan fungerar i motsats till Vista ganska bra på netbooks även med Intels krympling-grafik GMA950, så med ION bör det nya gränssnittet flyta på fint.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *