Tekniknyheter och intressanta prylar

Test: Alienware M14x – smidig bärbar speldator

Test: Alienware M14x – smidig bärbar speldator

Sep 22, 2011

CoolStuff.se

Länge fick vi vänta, men till slut tog sig spelmärket Alienware till Sverige med sina bärbara speldatorer. Det krävdes visserligen att Dell köpte upp företaget, men nu är de i alla fall här, till alla nördars stora glädje (i alla fall den här nörden, som väntat på en Alienware sedan den allra första illgula och med dagens mått mätt groteska bärbara speldatorn tog sig ut från företagets dörrar i Florida.)

 

 

För ett tag sedan damp det ner en kartong (faktiskt ganska snygg även den) innehållande en mattsvart Alienware M14x. Naturligtvis transporterades den omgående på röda mattan och med vita handskar på ner till vårt s.k. ”testlabb”. Med vita rockar och konsistensfett på gummihandskarna har vi gett den en rekorderlig genomgång och låtit den svettas i diverse spel och syntetiska benchmarks.

Specifikationer:

 •   CPU: Quad Core Intel Core i7 2630QM 2.0GHz (med TurboBoost 2.9GHz)
 •  Grafikkort: Nvidia GeForce GT 555mnkr med 1,5 GB DDR3 + Intel HD-grafik (Nvidia Optimus)
 • Skärm: 14-tums, 1600×900
 •  Hårddisk: 500GB 7200rpm (Seagate Momentus)
 • OS: 64-bitars Windows 7 Home Premium
 • Minne: 8 GB 1600MHz DDR3 (Hynix)
 • Pris inkl. tillval: 16 490:-

Säljs av Dell Sverige från 11 990:-

Design

Ordet ”robust” beskriver M14x mycket bra. ”Tung” och ”kompakt” är också passande ord, eftersom bara väger något halvkilo mindre än en genomsnittlig 15-tums bärbar med sina nästan 3kg (2,92). Med tanke på att prestandan är väsentligt bättre än en genomsnittlig 15-tummare är det något vi kan ha överseende med.

Den är även föredömligt enkel att demontera–endast två skruvar står ivågen mellan nörden med skruvmejseln och alla de inre komponenterna. Skruvarna sitter dessutom fast på andra sidan med en liten ring så att du inte kan tappa bort dem. Dell har tydligen helt korrekt räknat med att det brukar plockas en del med interiören i speldatorer.

Materialet inklusive handledsstödet täcks av en mjuk, gummiliknande yta som inte drar åt sig fingeravtryck lika lätt som de annars så vanliga blanka ytorna. Dessutom är det bekvämt och handledsstödet blir aldrig överdrivet varmt ens när man spelar Crysis 2.

WLED-panelen i M14x är mycket ljus och skarp–definitivt bättre än genomsnittet som följer med billigare laptops från Acer eller Asus. Detsamma gäller betraktningsvinklarna. Även om det med all säkerhet är en TN-panel så är det en av det bättre slaget.

AlienFX är en annan liten finess som följer med burkar från Alienware. Det innebär att det går att ställa in LED-belysningen under och kring olika separata zoner. Varje zon kan tilldelas en egen färg, eller så kan alla delar inklusive tangentbordet lysa upp i rött, grönt, vitt eller en mängd andra färger. Tangentbordet, styrplattan, den Alien-formade on/off/knappen och ett par främre ”strålkastare” kan ställas in i valfri färg eller till och med skifta mellan olika beroende på program (eller bara för skojs skull).

På det stora hela –och all bling-bling till trots–får man intrycket av att den genomgående är en kvalitetsdator. Inte minst vikten talar om att 14-tumschassit är fyllt till bredden med hårdvara. Den väger faktiskt ett halvkilo mer än en 15-tums MacBook. Med det i bakhuvudet kunde man förvänta sig en lite klumpig dator, men så känns det inte riktigt. Den är bara väldigt kompakt. Och naturligtvis spelar den Crysis 2:

Det följer med en 150W adapter som är relativt liten för att vara så pass kraftfull. Det är naturligtvis ingen netbook-variant, men någon tegelsten är det inte heller. Att få ner den i en vanlig 15″ laptopväska bör inte vara några som helst problem. Den är dessutom ganska platt och utrustad med gummiband för att minska trasslet.

Portar och funktioner

När det gäller anslutningsmöjligheter har Alienware M14x två USB 3,0-portar, en USB 2.0, dubbla hörlursuttag + mikrofoningång, HDMI, Mini DisplayPort, D-SUB (VGA), minneskortläsare och Ethernet-port, samt naturligtvis trådlöst nätverk. Det finns även en SIM-kortläsare och WirelessHD som strömmar HD-ljud och bild till en extern HDTV eller projektor. Inga av de senare två funktionerna finns med i vår modell.

Den är även utrustad med en DVD-brännare av ”slot-in”-typen, vilket kanske för de flesta känns som något man kunde klarat sig utan. Själv använder jag tjänster som Steam för att köpa spel och förvarar backuper på externa hårddiskar. Om det nu ändå skulle vara en optisk enhet i m14x kunde det i alla fall ha varit en Blu-ray, vilket inte ens finns som tillval.

Hårdvara

Alienware M14x är verkligen kraftfull för att vara en 14-tums laptop–snabbaste 14-tummaren alla om man frågar Dell, och det stämmer nog. Denna modell inkluderar en 2:a generationens Intel Core i7 2630QM (quad core) som har 2,0 GHz som standarfrekvens men automatiskt överklockas till 2.9GHz när färre kärnor är i bruk. Eftersom den här processorn även har Hyperthreading visas den i systemet som en processor med åtta kärnor.

Detta är den ”långsammaste” fyrkärniga processorn som går att välja till M14x, men lär räcka gott åt de flesta. Det finns även ett billigare alternativ med en tvåkärnig Core i5, men det känns nästan dumsnålt i det här fallet. En Alienware M14x ska vara en prestandadator.

Grafiken sköts av ett NVIDIA GeForce GT 555M, som är modellen som ligger precis snäppet under GTX-modellerna som bara återfinns i riktigt stora bärbara datorer. Det går även att välja en GeForce GT 555m 3GB video-RAM istället för 1,5GB–en uppgradering som för de flesta användare är pengar i sjön. GT 555M är helt enkelt inte kraftfullt nog för att kunna utnyttja mer än 1,5GB om ens det. Eftersom det är en GT-modell och inte en GTX har den DDR3-minnen istället för de snabbare GDDR5-modulerna. Samtidigt verkar den här minnestypen göra grafikkortet mer klockvänligt. Istället för 590MHz för kärnan och 900MHz för minnesmodulerna gick det utmärkt att vrida upp till 750MHz för kärnan och 1080MHz för minnena–en prestandavinst på runt 20%.

Batteri

Batteritid är inget man förväntar sig så mycket av från en spel-laptop, men NVIDIAs halvnya hybridlösning Optimus har faktiskt blivit riktigt bra och det går utan vidare att använda dator (utan att spela) på de förinställda ”balanserade” energisparläget. Minskar man ner ljuset på skärmen och aktiverar energisparläge går det att hålla liv i dator i mellan 4-5 timmar.

Test

Det i stora drag odugliga Windows Experience Index (WEI) ger denna laptop en baspoäng på 5,8, vilket är för Windows Aero-gränssnittet (eftersom den då använder den integrerade GPUn). För spelgrafik är samma summa är 6,9 (utan överklockning). De andra poängen var 7,4 för processorn, 7,6 för minnet och slutligen 5,9 för hårddisken (maximala sifran för hårddiskar). Efter lite ömhänt överklockning och en SSD istället för hårddisk ser resultatet lite trevligare ut.

Windows Experience Index M18x

PCMark Vantage genererade ett resultat på 7436 (utan överklockning eller SSD), vilket står sig väl mot liknande system. De andra och betydligt mer intressanta programmen från Futuremark mäter grafikprestanda, vilket tveklöst är den viktigaste faktorn för det här systemet. Här är allting testat utan överklockning, samt med en extern skärm för att kunna använda standardinställningarna i 3DMark-programmen.

Enkelt sammanfattat: 3DMark 06 mäter DirectX 9(DX9)-prestanda, 3DMark Vantage DX10 och 3DMark 11 DX11. Alla test har körts med standardinställningar.

3D Mark

 

 

Spelprestanda

Nu kommer vi till den intressanta delen, nämligen hur Alienware M14x presterar i olika spel. Vi har medvetet valt att köra spel i skärmens standardupplösning 1600 × 900 eftersom det alltid ger bäst resultat. Det är inte direkt en jämförelse utan mer för att man ska kunna bilda sig en uppfattning om vad M14x klarar av i praktiken. Eftersom standardupplösningen alltid ser bäst ut, kan det i just det fallet vara en fördel att välja en M14x med 1366×768-panel, men det är nog också den enda anledningen. 1600×900 är ett avsevärt lyft oavsett om man spelar eller jobbar med datorn.

Spelprestanda M14x

Observera att även de här testerna är utförda utan någon överklockning eller andra justeringar. Alla de testade spelen klarar den magiska gränsen 30 fps (bilder persekund)–den punkt där den enda begränsande faktorn är dina ögon, som inte kan uppfatta högre bildhastighet. Helt klanderfritt med andra ord. Att de äldre spelen STALKER och HAWX 2 klarade sig utmärkt var ingen överraskning, men även Dragon Age 2 var fullt spelbart med detaljerna inställda på ”high” och Crysis 2 gjorde det samma på ”advanced” (vilket i själva verket är spelets medelinställning). Med lite enkel överklockning ökar man prestandan med ca 20%.

Värme och ljudnivå

Fram tills för ett par veckor sedan skulle jag ha sagt att oljudet är den här datorns största nackdel, men sedan dess har Dell släppt en BIOS-uppdatering som introducerar fler intervaller för fläkten. Innan dess hade den en fallenhet för att dra igång fläktarna på hårtorksnivå vid minsta tecken på belastning. Nu ökas istället fläkthastigheten i intervaller beroende på belastning och på det stora hela är den nu en i genomsnitt betydligt tystare dator. Den är definitivt inte tyst när man spelar spel, men när man inte gör något avancerat med sin M14x händer det att fläktarna slås av helt. Trots uppdatering är däremot fläktarna tillräckligt aggressiva för att hålla temperaturen på acceptabla nivåer.

Vad gäller den andra sortens ljud–den som kommer ur högtalarna–är Alienware M14x ett föredöme. Den fungerar inte som fristående musikanläggning, men låter betydligt bättre än merparten andra bärbara datorer.

Slutsats

Alienware M14x är an värdig ersättare till M15x, som var lite väl klumpig för en 15-tummare. Den är definitivt inte ultralätt för en 14-tummare heller, men det finns ingen som kan konkurrera med prestandan. En fyrkärnig Intel-processor och ett GT 555M kommer man uppenbarligen långt på.

En kommentar

 1. How to copy content from other sites to your blog and make it pass copyscape test and human readable ?
  To find out just search in google:
  kisamtai’s article tool

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *