Tekniknyheter och intressanta prylar

Test: Sony SRS-DB500 PC-högtalare

Test: Sony SRS-DB500 PC-högtalare

Jul 13, 2010

CoolStuff.se

Sonys SRS-DB500 är ett kit om två sattellithögtalare plus en baslåda. Det mest utmärkande för högtalarna är den extrema uteffekten på 2x75W + 150W RMS – d.v.s. riktiga watt och ingen s.k. ”peak-effekt”/PMPO eller annat marknadsföringstrams. Med andra ord är det riktiga monster och ett ohyggligt kraftfullt högtalarsystem – framförallt för datorn, men det kan naturligtvis användas i vilket sammanhang som helst. Det är bokstavligt talat ett tungt system.  Själva paketet som högtalarna kommer i är riktigt stort och väger 14kg, vilket kan vara bra att ha i baktanken för den som tänker betälla på nätet.

Sony SRS-DB500

Basen är inte oväntat den del av systemet som väger mest, medan satelliterna är lite lättare. De sistnämnda är kompakta och välkonstruerade, även om de ser lite halvtrista ut. Inuti vardera sitter ett 2.5-tums element som klarar av diskant och mellanregister såväl som några lägre frekvenser. Subwoofern är som sagt riktigt tung och innehåller en S-Master digital förstärkare, som även återfinns i Sonys konventionella Hi-Fi- och hemmabiokit .

Pulserande ljusDe kanske kände på sig att designen i övrigt var aningen tråkig, så Sony passade på att placera en lysande ring runt den stora volymratten längst upp på baslådan. Förutom att visa var volymratten sitter, pulserar det i takt med musiken och ger ifrån sig några andra underhållande effekter. Meningslöst men kul. Bortsett från de blinkande lamporna är kontrollerna enkla med en strömbrytare, en ingångsväljare och två bas- och diskantknappar som låter dig ställa in bas/diskant med volymratten.

Vad gäller in- och utgångar så finns det ett par vanliga phono-ingångar, en 3,5 mm aux-ingång (som sannolikt blir det som används tillsammans med datorn) och ett hörlursuttag. Att 3,5-millimeters mini-telen sitter på framsidan är praktiskt när man vill ansluta en iPod eller dylikt, men mindre estetiskt om man har den till PC:n. Men med tanke på hur kraftfullt det här högtalarsystemet är, är det säkert många som använder det som huvudanläggning och ansluter det till en TV eller receiver istället eller tillsammans med datorn.

Ljudbilden är imponerande, och som vanligt när det gäller system med stor uteffekt gör de sig bäst när man skruvar upp volymen. Med tanke på att det här inte är ett Hi-Fi-system levererar det riktigt bra ljud när man spelar musik, även om det naturligtvis har sina begränsningar. Basen är som väntat riktigt kraftig, men även väldefinierad. Till spel och filmer fungerar det ännu bättre trots att det inte är en surroundanläggning – det mullrar på så att väggarna skakar om man så vill (kanske passar bättre i villa än i lägenhet?).

Sammanfattning

För den som hoppade direkt till sammanfattningen är inte det här högtalare för någon med mottot ”mindre smakar mer”. Det här är högtalare för den som vill kräma på så att rappningen släpper från taket. De gör sig tveklöst bäst för spel och filmer men kan även med fördel användas för musik, även om de inte är det bästa valet för finsmakaren.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *