Tekniknyheter och intressanta prylar

Test: Sony Walkman A845 (NWZ-A845B 16GB)

Test: Sony Walkman A845 (NWZ-A845B 16GB)

Apr 30, 2010

CoolStuff.se

När Sony lanserade nya Walkman NWZ-A845B var det största försäljningsargument den otroligt tunna designen – med endast 7.2mm är det den tunnaste varianten hittills. Dessutom har just den här modellen 16GB lagringsutrymme, vilket innebär att större delen av skivsamlingen får plats med tillfredsställande låg komprimering. Nu har eder prylbloggare traskat omkring på gator och torg med A845-ljud i öronen i några dagar och det dags att avlägga rapport.

Det första man ser när man plockar upp en Sony Walkman A845 är, tja, utseendet. Skärmen är riktigt stor och navigeringsknapparna är bortstat aluminium-snygga. Precis som på föregångarna ser knappsatsen ut som Musse Pigg, men de är som sagt inte plastiga längre utan känns solida. Kvalitetskänslan är vad man förväntar sig från en Sony – med andra ord betydligt högre än en spelare från Clas Ohlson diskret märkt ”Teac” eller ”Centrum”.

Lättanvänd och smidig

Sony har gjort ett bra jobb med menyerna i spelaren även om det inte skiljer särskilt mycket från de äldre modellerna. Huvudmenyn är logiskt utformad och det är lätt att hitta rätt. Det går även att ändra bakgrunden till en från ditt eget fotogalleri. En aningen meningslös detalj är brusreduceringsfunktionen.  Den går bara att sätta på eller stänga av den, och dessutom hörs det ingen skillnad mer än på sin höjd en ”placebo-effekt”. Kanske är det mer märkbart med lågkvalitativa filer.

A845 är som sagt tunn och passar utmärkt i bröstfickan. Dessutom är skärmen bred nog att den faktiskt duger till att kolla på film – med utmärkt bild, kan tilläggas. Ett problem med mindre spelare som äldre Walkman eller iPod Nano är att de visserligen kan spela film, men formatet på skärmen gör funktionen i stort sett meningslös.

Bra lurar, bra men klent ljud

En av spelarens verkliga höjdpunkter är hörlurarna av in-ear-typ. För en gångs skull är inte det första man tänker på att skaffa bättre lurar, de är nämligen alldeles förträffliga och dessutom är de av den typen att de effektivt stänger ute brus och oljud från omvärlden. Det följer med gummisatser till snäckorna i olika storlekar så att de kan passa de flesta, något som endast brukar förekomma när man köper lurarna separat.

Ljudkvaliteten är i övrigt hög och A845 har ett antal tillägg som ”Clear Bass” m.m. som gör sitt till. Vad som däremot verkligen gör skillnad är en grafisk EQ som går att ställa in manuellt. Negativt är att maxvolymen känns för låg. Vet inte om det beror på hörlurarna eller min hörsel, men jag upplever det som att volymen begränsats till en ganska låg maxnivå, eller så är förstärkaren helt enkelt för svag.

Batteri

Batteriet skall enligt tillverkaren räcka i 29 timmar, vilket som vanligt är en sanning med modifikation. Bläddrar man i menyerna med jämna mellanrum så blir batteritiden betydligt lägre, men den är ändå i nivå med konkurrenterna om inte snäppet bättre. Själv laddade jag den en gång under ungefär en veckas användning, vilket borde innebära en batteritid på ca 10 timmar i mitt fall. Helt OK, men det här är naturligtvis relativt till hur man använder den.

Under kategorin ”det var bättre förr” kan vi notera att Sony A845B liksom de flesta andra mp3-spelare numera saknar nätladdare i förpackningen. Att alltid vara hänvisad till USB är irriterande, eftersom det är bekvämt att ladda den under natten, då datorn oftast är avstängd. Det går förstås att köpa till nätladdare, men att det inte följer med känns lite snålt.

Slutplädering

En sak som däremot är odelat positiv är den stora 2,8 ”OLED-skärmen, som faktiskt levererar precis vad Sony lovat: suveräna färger, hög kontrast, bred betraktningsvinkel och supersnabba svarstider. Med en (separat) AV-kabel ska det även gå att skicka video direkt till TV:n med hyfsad kvalitet.

Så är Walkman NWZ-A845B värd ett köp? För att jämföra med Apple ligger väl Sonys A845 någonstans mittemellan Nano och Touch och det är även där den ligger i pris. Kvaliteten är det definitivt inget fel på och inte heller funktionaliteten. För den som gillar Walkman och inte har något emot att volymen inte går att skruva upp till 11 kan den vara ett alternativ.

Köp den från SonyStyle Sverige

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *