Tekniknyheter och intressanta prylar

Test: Sony Walkman NWZ-E443/E444

Test: Sony Walkman NWZ-E443/E444

Dec 14, 2009

CoolStuff.se

Sonys klassiska Walkman-märke har tveklöst tappat en del marknadsandelar till en uppstickare med frukt-logo de senaste åren. Märket förekommer oftare på mobiltelefoner än mediaspelare numera, men det är inte liktydigt med att det inte finns utmärkta Sony-spelare längre. Faktum är att den behändiga E-serien utmärker sig positivt i de flesta jämförelser.
e443Det är ofrånkomligt att jämföra Walkman NWZ-E443/E444 med iPod Nano, som för närvarande äger större delen av marknaden och utför i stora drag samma uppgift. De största skillnaderna är kameran som dykt upp i den senaste utgåvan av Nanon, samt att prislappen är ungefär den dubbla på Apples produkt. Sonys Walkman E går för närvarande att komma över för mellan 700 och 850kr beroende på kapacitet – 4GB eller 8GB. Sett till prisförhållandet väljer de flesta antagligen den senare.

Med det inte sagt att spelaren känns som en billigare produkt. Visserligen är den inte gjord i borstad aluminium, men konstruktionen är föredömligt robust och känns hållbar. Scrollhjulet på min egen iPod Nano höll exempelvis inte många veckor, men jag har svårt att se hur något skulle kunna vara så ömtåligt på Sonys produkt. Gränssnittet i spelaren är föredömligt enkelt – har man någon gång använt en Sony-spelare eller modernare SonyEricsson-telefon känner man igen sig direkt och gör man inte det så lär man sig fort.

Funktioner

Precis som de flesta moderna mediaspelare i samma klass klarar E443/E444 förutom att spela upp musik i formaten MP3, AAC, WAV och WMA även jpeg-bilder och video. Videoformaten som stöds är MPEG4 och Windows Media. Tyvärr lider den av samma problem som alla andra mediaspelare i den här storleken – skärmen på 2 tum är helt enkelt för liten för att det ska vara behagligt att se på en hel film. Att visa kortare videoklipp och bilder är en annan sak, men primärt får man ändå betrakta mediaspelare i den här storleken som musikspelare och inte som underhållningscentraler.

sony-eseries-walkmanEn av funktionerna som gör Walkman E-serien till en potentiellt bättre spelare än iPod Nano är att man inte är tvungen att använda iTunes. Det är betydligt enklare att bara koppla in spelaren i datorn och kopiera filer direkt med hjälp av drag-and-drop, eller med Windows Media Player. Det är förstås en fråga om tycke och smak, men för min egen del känns det bättre att ha full kontroll över överföringarna.

Tyvärr har Sony valt att inte använda standardvarianten med USB till Mini-USB utan använder liksom Apple en egen kontakt. Det betyder att man alltid måste ha specialkabeln till hands när man vill överföra musik, vilket är högst irriterande. Förutom tidigare nämnda funktioner har E444 även en röstinspelningsfunktion som kan vara användbar för att spela in ett och annat memo.

Ljudkvalitet

Det klart viktigaste med en spelare som denna Walkman är naturligtvis hur den låter, och det är också här som Sonys många år i branschen visar sig. Walkman E443 låter fantastiskt bra – faktiskt betydligt bättre än iPod Nano. Även med standardlurarna avger spelaren ett mycket varmt och behagligt ljud, dessutom går ljudet att ställa in med en manuell grafisk equalizer i tillägg till de vanliga förhandsinställningarna. Maximal bitrate är 320 kbps. Tyvärr saknas stöd för någon form av ”lossless” ljudkomprimering, vilket kan göra en del inbitna audiofiler besvikna.

Batteritid och slutsats

Batteritiden som utlovas är 30 timmar och för en gångs skull verkar det som att spelaren lever upp till tillverkarens specifikation. Det går alldeles utmärkt att lyssna i flera dagar utan att ta till laddaren såvida man inte har den igång dygnet runt. Med video får man naturligtvis räkna med betydligt kortare batteritid, men den klarar ändå av ett par långfilmer innan batterilampan börjar blinka.

Avslutningsvis är Sonys Walkman E443/E444 en riktigt bra spelare. Ljudkvaliteten är toppklass i segmentet och med tanke på att den faktiskt är billigare än många av konkurrenterna är den väldigt lätt att rekommendera.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *