Tekniknyheter och intressanta prylar

Ericsson hittar hem med XPERIA X10 och Android

Ericsson hittar hem med XPERIA X10 och Android

Nov 4, 2009

CoolStuff.se

Det känns som att Sony Ericsson lyckats kläcka sin första mobil på länge som faktiskt verkar intressant. Mest tack vare att man släppt Windows Mobile och istället satsar på Android – även om det är 1.6 istället för nyare 2.0 i nya X10.Sony Ericsson har liksom Nokia haft svårt att hänga med på sistone, när konkurrenter som Apple, HTC och Samsung släppt nya smartphones med betydligt modernare gränssnitt jämfört med de skandinaviska tillverkarna. Både Nokias Symbian och Sony Ericssons Windows Mobile kändes båda extremt föråldrade så snart iPhone såg dagens ljus.

Android 1.6

Nokia envisas med trötta gamla Symbian, men nu har Ericsson tagit steget över till Googles öppna operativsystem Android, som redan används i mobiler från bland annat HTC och Samsung. Idag lyfte man på locket till nya XPERIA X10 – företagets nya flaggskepp som ska konkurrera med de tidigare nämnda enheterna. Den kommer – åtminstone till en början – att säljas med Android 1.6 Donut, vilket är lite trist eftersom version 2 redan är så gott som klar.

783328289

Sony Ericsson hoppas däremot få uppmärksamhet för sin nya trevliga pekskärm. Man har nämligen gjort som HTC med Sense och tryckt på ett eget gränssnitt över det som kommer som standard i Android. Det kallas för UX (User Xperience – fyndigt) och innehåller diverse funktioner som en egen mediaspelare och stöd för sådana här ”sociala nätverk” som sägs vara populära för tillfället.

332434833

Snapdragon och högupplöst kamera

Mest intressant i jämförelsen med konkurrenterna är däremot att XPERIA X10 utrustats med den omtalade processorn Qualcomm Snapdragon QSD8250 som tickar på i hela 1GHz, vilket borde ge ordentlig skjuts åt mjukvaran jämfört med de allra flesta liknande smartphones som har processorer på mellan 500 och 600MHz.Kameran är också lite mer kompetent med sina 8,1 megapixel, även om det inte nödvändigtvis garanterar bättre bilder. Tyvärr blir det ingen riktig blixt utan en LED-lampa, men det är ju bättre än ingenting alls som också är populärt just nu. I övrigt har den det mesta inklusive Wi-Fi, GPS, skärm på 854×480 och headset med FM-radio. Dessutom inkluderas ett minneskort på 8GB förutom det interna minnet på 1GB. Relaterade länkar: 1, 2, 3, 4

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *